Welkom op huurabc.nl!

Hier vind je veel informatie over het huren van een woning in begrijpelijke taal.

Afvalstoffenheffing

Moet ik als huurder afvalstoffenheffing betalen?

Ja, als huurder moet je afvalstoffenheffing betalen. Deze heffing wordt door de gemeente opgelegd voor het inzamelen en verwerken van huishoudelijk afval. De eigenaar van de woning ontvangt meestal de aanslag, maar deze kosten worden vaak doorberekend aan de huurder.

Voor meer informatie kun je de website van je gemeente raadplegen of kijken naar de Wet milieubeheer, artikel 15.33.

 

Mag de verhuurder de afvalstoffenheffing doorberekenen aan de huurder?

Ja, de verhuurder mag de afvalstoffenheffing doorberekenen aan de huurder. Dit kan als onderdeel van de servicekosten, mits dit vooraf is afgesproken in het huurcontract. De huurder moet wel inzicht krijgen in de kosten en de afrekening.

Voor meer informatie kun je kijken op de website van de Rijksoverheid:  Rijksoverheid – Servicekosten

Tip, check ook eens:

Jaarafrekening

Wanneer ontvang ik de jaarafrekening?

De jaarafrekening van de servicekosten moet binnen zes maanden na het einde van het kalenderjaar worden verstrekt. Dit betekent dat je de jaarafrekening uiterlijk op 30 juni van het volgende jaar moet ontvangen. Dit is vastgelegd in artikel 7:259 van het Burgerlijk Wetboek.

Voor meer informatie kun je de website van de Rijksoverheid raadplegen: Rijksoverheid – Servicekosten

 

Wat is een jaarafrekening?

Een jaarafrekening is een overzicht dat de verhuurder of energieleverancier jaarlijks verstrekt aan de huurder. Het toont de totale kosten van bijvoorbeeld gas, water, elektriciteit en servicekosten over het afgelopen jaar, en vergelijkt deze met de voorschotten die de huurder heeft betaald. Eventuele verschillen worden verrekend; bij een tekort moet de huurder bijbetalen, bij een overschot krijgt de huurder geld terug.

Tip, check ook eens:

Servicekosten

Wat zijn servicekosten. Waarvoor betaal ik servicekosten. Hoeveel servicekosten betaal ik voor een huurwoning?

Servicekosten zijn kosten die een verhuurder in rekening brengt voor extra diensten en leveringen naast de kale huurprijs. Dit kan bijvoorbeeld gaan om schoonmaak van gemeenschappelijke ruimtes, onderhoud van de tuin, verlichting in gemeenschappelijke ruimtes, of kosten voor een huismeester.

Hoeveel servicekosten je betaalt, hangt af van de diensten die worden geleverd en de afspraken die in het huurcontract zijn vastgelegd. De verhuurder moet jaarlijks een overzicht geven van de werkelijke kosten en een eventuele afrekening maken.

Meer informatie over servicekosten kun je vinden in artikel 7:237 van het Burgerlijk Wetboek. Voor uitgebreide informatie kun je ook de website van de Rijksoverheid raadplegen: Rijksoverheid – Servicekosten

 

Mag een verhuurder winst maken op de servicekosten?

Nee, een verhuurder mag geen winst maken op de servicekosten. De servicekosten moeten gebaseerd zijn op de werkelijke kosten die de verhuurder maakt voor de geleverde diensten en voorzieningen. Dit is vastgelegd in artikel 7:259 van het Burgerlijk Wetboek.

 

Wanneer ontvang ik de afrekening van de servicekosten?

Je ontvangt de afrekening van de servicekosten uiterlijk zes maanden na het einde van het kalenderjaar. Dit betekent dat je de afrekening voor het voorgaande jaar uiterlijk op 30 juni moet ontvangen. Dit is vastgelegd in artikel 7:259 van het Burgerlijk Wetboek.

Voor meer informatie kun je de website van de Rijksoverheid raadplegen: Rijksoverheid – Servicekosten

Tip, check ook eens:

Sleutels

Wat is sleutelgeld?

Sleutelgeld is een illegale betaling die een verhuurder soms vraagt aan een huurder in ruil voor het verkrijgen van de sleutel van een huurwoning. Het is niet toegestaan volgens de Nederlandse wet. Huurders zijn alleen verplicht om de huurprijs en eventuele servicekosten te betalen. Als een verhuurder sleutelgeld vraagt, kan de huurder dit weigeren en eventueel melden bij de Huurcommissie of een juridische procedure starten om het geld terug te vorderen.

 

Mag de verhuurder kosten inrekening brengen als ik de sleutel kwijt geraakt ben?

Ja, de verhuurder mag kosten in rekening brengen als je de sleutel kwijt bent geraakt. Dit komt omdat het vervangen van de sleutel of het slot kosten met zich meebrengt die door de huurder veroorzaakt zijn. Deze kosten moeten wel redelijk zijn. Er is geen specifiek wetsartikel dat dit regelt, maar het valt onder de algemene verplichting van de huurder om zich als een goed huurder te gedragen en schade te voorkomen (artikel 7:213 BW)

 

Hoeveel sleutels ontvang ik van mijn huurwoning?

Het aantal sleutels dat je ontvangt bij een huurwoning kan variëren. Meestal ontvang je minimaal één set sleutels per slot, maar het exacte aantal kan verschillen per verhuurder of woningcorporatie. Het is belangrijk om dit na te vragen bij de verhuurder of te controleren in het huurcontract. Er zijn geen specifieke wettelijke bepalingen die het aantal sleutels vastleggen.

Tip, check ook eens:

FAQ

Hier vind je veel informatie over het huren
Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit?
Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt.
Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt.
Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt.