Welkom op huurabc.nl!

Hier vind je veel informatie over het huren van een woning in begrijpelijke taal.

Appartement, appartementsrecht

Wat is een appartement?

Een appartement is een zelfstandige woonruimte binnen een groter gebouw, zoals een flat of een appartementencomplex. Het heeft eigen voorzieningen zoals een keuken, badkamer en toilet. Appartementen maken vaak deel uit van een Vereniging van Eigenaren (VvE), die verantwoordelijk is voor het onderhoud van gemeenschappelijke delen van het gebouw.

 

Wat is een appartementsrecht?

Een appartementsrecht is het recht van een eigenaar om een bepaald deel van een gebouw, dat in appartementen is gesplitst, exclusief te gebruiken. Dit recht omvat ook een aandeel in de gemeenschappelijke delen van het gebouw, zoals de entree, gangen en het dak. Het appartementsrecht wordt vastgelegd in een splitsingsakte en een splitsingsreglement. Deze documenten worden ingeschreven in het Kadaster.

Voor meer informatie kun je kijken naar artikel 5:106 van het Burgerlijk Wetboek. Meer informatie:  Artikel 5:106 BW

Tip, check ook eens:

Bestemming, bestemmingsplan

Wat is de bestemming of een bestemmingsplan?

Een bestemmingsplan is een juridisch document dat door de gemeente wordt opgesteld en waarin staat hoe de grond in een bepaald gebied mag worden gebruikt. Het bepaalt bijvoorbeeld of een stuk grond bestemd is voor wonen, werken, recreatie of natuur. Het bestemmingsplan bevat regels over wat er gebouwd mag worden en hoe gebouwen gebruikt mogen worden.

Voor meer informatie kun je kijken op de website van de Rijksoverheid:  Bestemmingsplannen.

Tip, check ook eens:

Gemeenschappelijke ruimte

Wat is een gemeenschappelijke ruimte?

Een gemeenschappelijke ruimte is een ruimte in een gebouw die door meerdere huurders of bewoners wordt gedeeld. Voorbeelden zijn de hal, trappenhuis, lift, wasruimte of tuin. Deze ruimtes zijn niet exclusief voor één huurder, maar worden gezamenlijk gebruikt. Meer informatie over gemeenschappelijke ruimtes en de rechten en plichten van huurders kun je vinden in het Burgerlijk Wetboek, Boek 7, Artikel 217.

 

Is geliberaliseerde huur het zelfde als vrije sector huur?

Ja, geliberaliseerde huur is hetzelfde als vrije sector huur. Beide termen verwijzen naar huurwoningen waarvan de huurprijs bij aanvang hoger is dan de liberalisatiegrens, waardoor ze niet onder de sociale huur vallen en er geen maximale huurprijs of huurverhoging geldt.

Tip, check ook eens:

Hospiteren

Wat is hospiteren?

Hospiteren is een selectieprocedure waarbij een groep huurders of huisgenoten gezamenlijk beslist wie de nieuwe huisgenoot wordt. Dit gebeurt vaak bij studentenhuizen of gedeelde woningen. Tijdens een hospiteeravond ontmoet je de huidige bewoners en proberen zij te bepalen of je goed in de groep past. Er zijn geen specifieke wetten die hospiteren reguleren, maar het moet wel zonder discriminatie plaatsvinden, in lijn met de Algemene wet gelijke behandeling.

Meer informatie over gelijke behandeling vind je op de website van de Rijksoverheid: Rijksoverheid – Gelijke behandeling

 

 

Tip, check ook eens:

Juridischloket

Wat is het juridisch loket?

Het Juridisch Loket is een organisatie in Nederland die gratis juridisch advies geeft aan mensen met een laag inkomen of weinig vermogen. Ze helpen met vragen over onder andere huurrecht, arbeidsrecht, en familierecht. Voor meer informatie kun je hun website bezoeken: www.juridischloket.nl

Tip, check ook eens:

Mondelinge afspraken

Gelden met verhuurder gemaakte mondeling gemaakte afspraken?

Ja, mondelinge afspraken met de verhuurder zijn juridisch bindend in Nederland. Echter, het is moeilijker om mondelinge afspraken te bewijzen in geval van een conflict. Het is daarom aan te raden om afspraken schriftelijk vast te leggen. Voor meer informatie kun je kijken naar artikel 6:217 van het Burgerlijk Wetboek, dat gaat over het tot stand komen van overeenkomsten.

Tip, check ook eens:

Overmacht

Wat is overmacht?

Overmacht is een situatie waarin een partij een verplichting niet kan nakomen door een onvoorziene en onvermijdbare gebeurtenis buiten zijn schuld. In het huurrecht kan dit bijvoorbeeld betekenen dat een huurder of verhuurder door een natuurramp of andere ernstige omstandigheden niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. Overmacht is geregeld in artikel 6:75 van het Burgerlijk Wetboek.

Voor meer informatie kun je de tekst van dit artikel raadplegen: Artikel 6:75 BW

Tip, check ook eens:

Roerende zaken

Wat zijn roerende zaken?

Roerende zaken zijn objecten die verplaatsbaar zijn en niet vastzitten aan een woning. Voorbeelden zijn meubels, gordijnen, en lampen. Ze zijn het tegenovergestelde van onroerende zaken, zoals de woning zelf en alles wat vast aan de woning zit, zoals een ingebouwde keuken.

Voor meer informatie kun je kijken naar artikel 3:3 van het Burgerlijk Wetboek: Artikel 3:3 BW

 

Wat zijn onroerende zaken?

Onroerende zaken zijn zaken die vast verbonden zijn met de grond. Dit omvat grond zelf, gebouwen en bouwwerken die duurzaam met de grond zijn verenigd. In Nederland worden onroerende zaken gedefinieerd in artikel 3:3 van het Burgerlijk Wetboek.

Voor meer informatie kun je het Burgerlijk Wetboek raadplegen: Artikel 3:3 BW

Tip, check ook eens:

Schilderen

Mag ik mijn huurwoining schilderen?

Ja, je mag je huurwoning schilderen, maar je moet wel toestemming vragen aan de verhuurder. Het is belangrijk om afspraken hierover schriftelijk vast te leggen. Bij het einde van de huur kan de verhuurder eisen dat je de woning in de oorspronkelijke staat terugbrengt, tenzij anders afgesproken.

\Meer informatie vind je in artikel 7:215 van het Burgerlijk Wetboek.

 

Moet ik de buitenkant van mijn huurwoning schilderen?

Als huurder ben je meestal niet verantwoordelijk voor het schilderen van de buitenkant van je huurwoning. Dit valt onder het groot onderhoud, wat de verantwoordelijkheid is van de verhuurder.

Dit is vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek, artikel 7:217. Voor meer informatie kun je kijken op de website van de Rijksoverheid: Onderhoud huurwoning

 

Is sociale huur hetzelfde als niet-geliberaliseerde huur?

Ja, sociale huur is hetzelfde als niet-geliberaliseerde huur. Beide termen verwijzen naar huurwoningen met een gereguleerd huurprijsstelsel, waarbij de huurprijs onder een bepaalde grens ligt en de huurverhogingen door de overheid worden gereguleerd.

Voor meer informatie kun je kijken op de website van de Rijksoverheid: Rijksoverheid – Sociale huurwoning

Tip, check ook eens:

Toets aanvangshuur

Wat is de toets aanvangshuur?

De toets aanvangshuur is een procedure waarmee een huurder binnen zes maanden na de start van het huurcontract de aanvangshuurprijs kan laten controleren door de Huurcommissie. Dit geldt voor zelfstandige woningen met een huurprijs onder de liberalisatiegrens en voor onzelfstandige woningen. De Huurcommissie beoordeelt of de huurprijs redelijk is op basis van het woningwaarderingsstelsel (puntensysteem). Als de huur te hoog is, kan de Huurcommissie de huurprijs verlagen.

Meer informatie is te vinden op de website van de Rijksoverheid: Rijksoverheid – Huurprijscheck

Tip, check ook eens:

FAQ

Hier vind je veel informatie over het huren
Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit?
Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt.
Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt.
Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt.